IJs en dessert Recepten

Citroen Tiramisu

Tiramisu… je kunt er eindeloos mee variëren. Dit keer maakte ik een heerlijk frisse variant met citroen. Een ideaal dessert voor Pasen! En omdat je ook graag iets moois serveert, koos ik ervoor om de tiramisu in een andere vorm te maken. Het oog wil ook wat, toch?

Citroen Tiramisu

Ingrediënten:
voor 8-10 personen
• 110 ml limoncello
• 15 g fijne kristalsuiker
• ± 150 g lange vingers

voor de lemoncurd
• 150 ml citroensap
• Rasp van 1 citroen
• 50 g fijne kristalsuiker
• 2 eieren + 1 eidooier
• 1 gelatineblaadje
• 110 g boter op kamertemperatuur
• Extra citroenrasp, om te bestrooien

voor de mascarponemousse
• 1 gelatineblaadje
• 1 el lemoncurd / 15 ml citroensap
• 25 ml limoncello
• 25 g fijne kristalsuiker
• 150 g mascarpone
• 75 ml slagroom

Werkwijze:

  1. Bekleed een cakeblik van 1 liter met 2 lagen plasticfolie en vet lichtjes in met een neutrale olie (bijv. zonnebloemolie).
  2. Verwarm in een kleine steelpan de limoncello met de suiker op middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Laat het limoncello-mengsel afkoelen en volledig koud worden in de koelkast.
  3. Verwarm voor de lemon curd het citroensap in een kleine steelpan op halfhoog vuur. Laat het inkoken tot je 70 ml ingekookt sap hebt.
  4. Meng de citroenrasp met de suiker in een hittebestendige kom. Voeg de hele eieren en de eidooier toe en klop ze los. Klop het warme citroensap erdoor. Zet de kom met het citroen-eimengsel op een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Verwarm het mengsel zo onder voortdurend kloppen 10-12 min., totdat het mengsel de dikte van yoghurt heeft en als een lint van de klopper afloopt als je die optilt. Laat intussen het gelatineblaadje 5 min. weken in koud water.
  5. Haal de kom van de pan. Knijp het gelatineblaadje uit, voeg toe en laat al kloppend oplossen. Klop de boter beetje bij beetje door het mengsel, zodat je gladde lemon curd krijgt. Schenk de curd door een zeef in de bakvorm en verdeel gelijkmatig over de vorm door deze voorzichtig op het aanrecht te tikken. Strooi de extra citroenrasp over de curd. Laat ong. 1 uur opstijven in de koelkast.
  6. Laat intussen het gelatineblaadje voor de mascarponemousse 5 min. weken in koud water. Verwarm in een kleine steelpan het citroensap met de limoncello en suiker en roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur. Knijp het gelatineblaadje uit en laat al roerend oplossen in het limoncello-mengsel. Schenk het door een zeef in een kleine kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  7. Klop ondertussen in een kom de mascarpone met de slagroom tot zachte pieken. Roer het limoncello-gelatinemengsel uit stap 5 los met 3 eetlepels van het roommengsel en spatel het vervolgens door de rest van het roommengsel. Schenk over de opgesteven lemon curd in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  8. Wentel de lange vingers een voor een 2-4 sec. door het koude limoncello-mengsel uit stap 2, laat ze uitlekken en leg ze op hun smalle kant naast elkaar op de mascarponelaag in de vorm. Vouw de plasticfolie over de lange vingers en druk ze licht aan. Laat bij voorkeur een hele nacht, maar minimaal 8 uur, opstijven in de koelkast.
  9. Vouw vlak voor serveren de plasticfolie terug, stort de tiramisu voorzichtig op een schaal en haal het plasticfolie van de tiramisu. Om mooie plakken te snijden, kun je het beste je mes in heet water dopen en dit vóór elke nieuwe plak herhalen. Bestrooi de plakken met nog wat extra citroenrasp.
  10. Eet smakelijk!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties