Wat maak je als je overrijpe bananen hebt liggen? Juist, bananenbrood! Ik heb inmiddels al meerdere versies geprobeerd, maar dit is mijn favoriete recept. Echt het perfecte basisrecept.
Ik bakte het bananenbrood in een tulband, maar je kunt het uiteraard ook in een gewoon bakblik bakken. Mijn tip om het brood na afloop goed uit de tulband te krijgen? Vet de tulbandvorm in en bestuif deze lichtjes met bloem. Zet de vorm vervolgens in de koelkast terwijl je het beslag maakt. Op die manier komt een tulband bij mij altijd heel uit de vorm!
Deze keer hield ik het verder simpel, maar je kan aan deze basis altijd gehakte noten of chocolade toevoegen. Gebruik gewoon wat jij lekker vindt. Het glazuur is ook optioneel – een lekkere toevoeging, maar niet noodzakelijk. Maar genoeg gekletst, op naar het recept!

MIJN FAVORIETE BANANENBROOD
Ingrediënten:
Voor het bananenbrood:
· 285 gram bloem
· 1,5 tl bakpoeder
· 0,5 tl kaneel
· snuf zout
· 120 gram boter, gesmolten
· 60 gram kristalsuiker
· 60 gram lichte basterdsuiker
· 2 eieren
· 85 ml melk
· 1,5 tl vanille-extract
· 3 rijpe bananen, geprakt
Voor het glazuur:
· 100 gram roomkaas
· 60 gram poedersuiker
· 0,5 tl vanille-extract
· 3 à 4 el melk
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 165 ˚C en vet een tulband in. Bestuif deze lichtjes met bloem en zet de vorm in de koelkast. Je kunt uiteraard ook een gewoon bakblik gebruiken, dan is alleen invetten genoeg.
- Meng de bloem, bakpoeder, kaneel en het zout en zet dit apart.
- Klop in middelgrote kom de boter met de beide soorten suiker. Voeg één voor één de eieren toe. Meng tot het ei goed is opgenomen voor je de volgende toevoegt. Roer de melk, het vanille extract en de geprakte bananen hier doorheen.
- Mix de droge ingrediënten door het beslag. Let op dat je niet te lang mixt; je kunt stoppen zodra het goed gemengd is. Als je noten of chocola wilt toevoegen, voeg je deze nu toe en spatel je deze door het beslag.
- Giet het beslag in de vorm en bak het bananenbrood in ong. 50-60 minuten gaar. Je kunt checken of het bananenbrood gaar is door een satéprikker in de cake te prikken. Als deze er droog uitkomt is je bananenbrood gaar. Laat het bananenbrood 10 minuten afkoelen in de vorm en stort het daarna op een rek om verder af te koelen.
- Maak ondertussen het glazuur. Klop hiervoor roomkaas met de poedersuiker romig. Meng vervolgens het vanille-extract en de melk door het glazuur. Het glazuur moet schenkbaar zijn. Als het te dik is, kun je nog wat melk toevoegen, als het te dun is kun je extra poedersuiker toevoegen.
- Giet het glazuur over het afgekoelde bananenbrood.
- Eet smakelijk!