Een bodem van zanddeeg met een frisse, luchtige roomkaasvulling en verse aardbeien en frambozen. Zeg nou zelf, dat is toch de ultieme zomertaart?!
Je kunt uiteraard ook voor ander fruit kiezen voor de topping, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat voor topping je ook kiest, één ding is zeker: deze taart is lekker makkelijk en ook nog eens mooi om te zien!
De taart is het lekkerst op de dag dat je hem maakt, maar je kunt bijvoorbeeld wel de bodem en de vulling een dag van te voren maken en de taart opbouwen op de dag dat je hem wilt eten.

Zomerse zandtaart
Ingrediënten:
Voor de bodem:
· 170 gram bloem
· 35 gram amandelmeel
· 70 gram poedersuiker
· Snuf zout
· 100 gram roomboter, koud en in blokjes
· 1 ei, losgeklopt
Voor de vulling:
· 100 ml slagroom
· 200 gram roomkaas
· 1 tl citroenrasp
· 2 tl citroensap
· 60 gram poedersuiker
· 200 gram aardbeien, ontkroond
· 200 gram frambozen
Werkwijze:
- Meng de bloem met het amandelmeel, de poedersuiker en het zout. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door de droge ingrediënten, tot je een kruimelig deeg hebt.
- Voeg de helft van het ei toe en kneed tot je deeg een samenhangende deegbal vormt. Als het deeg te droog is, kun je wat ei toevoegen. Is het juist te nat? Voeg dan wat bloem toe.
- Verpak het deeg in plasticfolie en leg het min. 1 uur in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ong. 5 mm.
- Rol het deeg uit tot een cirkel en zorg ervoor dat deze groot genoeg is om de hele vorm te bedekken. Bekleed de vorm met het deeg en snijd het overtollige deeg langs de randen af. Prik gaatjes in de bodem en zet de beklede vorm ong. 20-30 min. in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
- Bak de bodem 20 minuten blind* op 175°C. Verwijder na de 20 minuten de steunvulling en het bakpapier en bak de taart in nog ong. 10 minuten goudbruin en gaar, ook op 175°C. Laat de bodem afkoelen voordat je deze vult.
- Als de taartbodem is afgekoeld, kun je de vulling maken. Klop hiervoor de slagroom stijf en zet je deze apart. Meng in een middelgrote kom de roomkaas met de citroenrasp, citroensap en de poedersuiker. Spatel hier voorzichtig de slagroom door en schep de vulling in de taartbodem. Verdeel de aardbeien en frambozen over het roomkaasmengsel.
- Eet smakelijk!
* Blind bakken betekent dat je het deeg bedekt met bakpier en daarop een zogenaamde steunvulling legt. Ik gebruik keramische bakbonen, maar je kunt ook rijst, gedroogde peulvruchten of droge witte bonen gebruiken. Deze kun je niet meer eten nadat je ze als steunvulling hebt gebruikt, maar je kunt ze wel hergebruiken als steunvulling!