Recepten Taarten en koekjes

Pecan-karamelkoek

Pecan-karamelkoek

Deze Pecan-karamelkoek is eigenlijk een fantastische luxe versie van boterkoek. Boterkoek is sowieso ontzettend lekker, maar als je hem combineert met karamel en noten blijkt hij dus helemaal onweerstaanbaar.

Ik maakte hem voor de Swiepswoepswap van november. Hij is gebaseerd op de karamelkoek met walnotencrumble van @eenbeetjevanzus. Die leek me ideaal voor de herfst!

Ik verving de walnoten door pecannoten, gebruikte iets minder suiker (dan voelt het net iets minder slecht) en maakte de karamel op een iets andere manier. En voila, daar was de pecan-karamelkoek – en ik heb het recept hieronder voor jullie uitgewerkt!

PECAN-KARAMELKOEK

Ingrediënten
Voor de boterkoek:
· 250 gram roomboter
· 165 gram kristalsuiker
· 1 ei
· 1 tl vanille
· Snufje zout
· 250 gram bloem
· 250 gram pecannoten

Voor de karamel:
· 1 blikje gecondenseerde melk
· 75 gram ongezouten roomboter
· 75 gram lichte basterdsuiker
· Snuf zout

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een boterkoekvorm in met boter.
  2. Klop de boter met de suiker tot een romig, luchtig mengsel. Voeg het ei en het vanille extract toe en mix tot dit is opgenomen. Voeg de bloem en het zout toe en meng dit door het deeg heen.
  3. Verdeel twee derde van het deeg over de bodem van de bakvorm. Gebruik een beetje bloem op je hand om het deeg goed te verdelen zonder dat het blijft plakken. Bak de bodem 25 minuten, haal de vorm uit de oven en laat deze afkoelen.
  4. Doe de gecondenseerde melk met de boter, suiker en het zout in een steelpan en verhit dit op laag vuur. Begin, als de boter en suiker zijn gesmolten, met roeren en blijf roeren tot het mengsel indikt. Dit duurt ong. 5 à 8 minuten. Giet de karamel over de afgekoelde koekbodem en gebruik de bolle kant van een lepel om het evenredig te verdelen.
  5. Hak vervolgens de pecannoten fijn en kneed deze door het resterende deeg. Verkuimel het deeg met de pecannoten over de koek en bak het geheel in ongeveer 40 minuten gaar tot de bovenkant mooi bruin en krokant is.
  6. Haal de koek uit de oven en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
  7. Eet smakelijk!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties