Als ik denk aan de herfst, dan denk ik sowieso aan appels en kaneel. Gecombineerd met walnoten die we van de buren kregen was deze cake al snel een feit. Heerlijk zacht en vol van smaak – ik kon het niet bij één plak laten…
Deze appelcake staat zo in de oven, geeft weinig afwas -ook wel eens fijn- en je huis ruikt ook nog eens heerlijk naar de herfst!

APPEL-WALNOTENCAKE
Ingrediënten:
· 200 gram bloem (+ extra)
· 1,75 tl bakpoeder
· snuf zout
· 0,5 tl kaneel
· 200 gram boter
· 50 gram lichte basterdsuiker
· 125 gram kristalsuiker
· 2 eieren
· 1,5 tl vanille extract
· 2 el melk
· 50 gram walnoten, grof gehakt
· 2 appels (waarvan 0,5 in blokjes en 1,5 in schijfjes)
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 175°C en vet een cakeblik in.
- Mix de bloem met het bakpoeder, zout en de kaneel en zet dit apart.
- Mix in een middelgrote kom de boter met de suiker tot dit zacht en romig is. Voeg één voor één de eieren toe. Mix tot het ei is opgenomen voor je het volgende ei toevoegt. Voeg het vanille extract toe en mix tot dit is opgenomen.
- Voeg de helft van de droge ingrediënten toe en mix dit op een lage stand tot dit is opgenomen. Voeg vervolgens de tweede helft van de ingrediënten toe en mix tot een glad geheel. Mix de melk door het beslag heen.
- Meng een beetje bloem door de walnoten en de appelblokjes. Dit zorgt ervoor dat de vulling niet allemaal naar beneden zakt. Voeg de grof gehakte walnoten en de appelblokjes toe aan het beslag en spatel deze er voorzichtig doorheen. Giet het beslag in de vorm en verdeel de appelschijfjes over de bovenkant van de cake.
- Bak de cake in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar op 175°C. Laat de cake 10-15 minuten afkoelen in het bakblik en stort deze vervolgens op een rooster om verder af te koelen.
Variatietip: Je kunt de appel vervangen door peer of de walnoten door pecannoten of hazelnoot, ook erg lekker!