Recepten Taarten en koekjes

Boterkoek met frangipane en abrikoos

Als ik snel wat lekkers wil maken, maak ik vaak een boterkoek. Die valt altijd in de smaak, terwijl je maar kort in de keuken hoeft te staan.

Toen ik het thema van de Bakstrijd van Laura’s Bakery van deze maand zag moest ik dus wel meedoen! De standaard boterkoek is eigenlijk altijd favoriet bij ons, maar deze variant werd minstens even veel gewaardeerd. Ik moest echt mijn best doen om niet gewoon de hele boterkoek in mijn eentje op te eten…

Ik gebruikte het basisrecept van Laura voor de boterkoek (ik gebruikte alleen minder suiker) en de frangipane (half recept).

Nog een aanpassing die ik maakte: ik heb de boterkoek eerst een uur in de koelkast gezet voordat die de oven in ging. Op deze manier werd de boterkoek ondanks het extra vocht van de abrikozen geen slappe hap.

BOTERKOEK MET FRANGIPANE EN ABRIKOOS

INGREDIËNTEN:

Voor de boterkoek:

  • 200 gram boter
  • 150 gram kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 ei (+ 1 ei om in te smeren)
  • snuf zout
  • 250 gram bloem

Voor de frangipane:

  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 50 gram ongezouten roomboter

Extra:

  • 150 – 200 gram abrikozen

WERKWIJZE:

  1. Vet een boterkoekvorm in. Snijd 1 abrikoos in schijfjes (je hebt ong. 7 schijfjes nodig) en snijd de overige abrikozen in kleine blokjes.
  2. Voor de frangipane: meng amandelmeel en suiker in een kom. Voeg het ei toe en mix op een lage stand tot dit is opgenomen. Doe hetzelfde met de boter. Bedek de frangipane met plastic folie en plaats deze in de koelkast.
  3. Mix de boter en beide soorten suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het ei en het snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.
  4. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en verdeel één deel over de bodem. Verdeel de frangipane over het deeg, verdeel hierover de in stukjes gesneden abrikozen en bedek dit met de tweede helft van het deeg.
  5. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei. Verdeel de in schijfjes gesneden perzik over de boterkoek. Plaats de boterkoek minimaal een uur in de koelkast voor je deze bakt.
  6. Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin in een op 180 °C voorverwarmde oven.
  7. Laat de boterkoek volledig afkoelen voordat je deze in punten snijd. Eet smakelijk!

Liefs, Elsbeth

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties