Deze heerlijke appeltaart is eens iets heel anders dan de standaard appeltaart – een goede afwisseling op de klassieker. De combinatie van de appels met de romige custard is echt fantastisch, en de kruiden maken deze taart een echte herfsttopper!
Ik heb ervoor gekozen om de bodem blind te bakken voordat ik deze vul met de appels en de custard, om te voorkomen dat de bodem slap wordt. Ik gebruik hiervoor keramische bakbonen. Als je die niet hebt, kun je ook bonen of linzen gebruiken. Nadeel daarvan vind ik dat je ze niet kan hergebruiken, wat met keramische bakbonen wel het geval is. Lekker duurzaam dus!
Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Deze taart lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt heel erg mee! Zeker de moeite waard om eens te proberen. Ik heb het dit keer bij een simpele vanillecustard gehouden, maar ik heb nu al plannen om de volgende keer een karamelcustard te maken…

Ingrediënten
Bodem
· 250 gram bloem
· 1 tl zout
· 15 gram kristalsuiker
· 200 gram boter, ijskoud en in blokjes
· 3 à 4 el ijswater
Appelvulling
· 6-8 appels
· 30 gram boter
· 30 gram kristalsuiker
· snuf zout
· 1 tl vanille extract
Custard
· 2 eieren
· 2 eidooiers
· 250 ml slagroom
· 100 gram suiker
· 1 tl vanille extract
· 0,5 tl kaneel
· 0,25 tl nootmuskaat
· snuf zout
Amandeltopping
· 70 gram amandelschaafsel
· 30 gram suiker
· snuf zout
· 2 el boter, op kamertemp.
Werkwijze
Bodem
1. Vet een taartvorm in met boter.
2. Meng de bloem met het zout en de suiker. Voeg de boter toe en meng dit erdoor tot je een kruimelig deeg hebt.
3. Voeg het ijswater in gedeeltes toe en meng tot een samenhangend deeg. 4. Bekleed de bakvorm met deeg in bakvorm en prik met een vork gaatjes in het deeg.
5. Plaats de bakvorm met het deeg 30 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
6. Bedek de bodem met bakpapier en bak de bodem 20 minuten blind (met een steunvulling, bijv. bakbonen) op 200°C tot deze licht bruin kleurt. Verlaag de temperatuur van de oven naar 165°C.
Vulling
1. Schil de appels en snijdt deze in schijfjes. Smelt de boter met de suiker in een koekenpan. Draai het vuur laag, voeg de appels, kaneel, het zout en de vanille toe en bak ze ong. 5 minuten. Verdeel de appels over de bodem.
2. Roer voor de custard de ingrediënten tot een glad mengsel en giet de custard over de appels.
3. Bak de taart ong. 30 minuten op 165°C.
4. Maak terwijl de taart in de oven staat de amandeltopping. Meng hiervoor alle ingrediënten door elkaar.
5. Haal de taart na 30 minuten uit de oven, verdeel de amandeltopping erover en bak de taart nog 15-20 min. op 165°C.
Eet smakelijk!
Liefs, Elsbeth