Het is bijna Sinterklaas en op de valreep heb ik nog een heerlijk Sinterklaas-recept! Ik eet me graag rond aan kruidnoten – vooral die met chocolade zijn mijn favoriet.
Dit keer verwerkte ik de kruidnoten in een baksel – een kruidnotencake. En die is sowieso al fantastisch, maar de speculoosfrosting (met witte chocolade ook nog!) maakt hem helemaal af!

KRUIDNOTENCAKE MET SPECULOOS-FROSTING
Ingrediënten
Voor de cake:
· 200 gram bloem (+ extra)
· 1,75 tl bakpoeder
· snuf zout
· 1,5 el speculaaskruiden
· 200 gram roomboter, ongezouten, op kamertemp.
· 175 gram lichte basterdsuiker
· 0,25 tl sinaasappelrasp
· 3 eieren
· 1,5 tl vanille extract
· 2 el melk
· 125 gram kruidnoten
Voor de topping:
· 200 ml slagroom
· 75 gram witte chocolade
· 2 el Speculoos
· 0,5 tl speculaaskruiden
· 25 gram kruidnoten
· 25 gram Schuddebuikjes
· 1 el witte chocoladeschaafsel
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 175°C en vet een cakeblik in.
- Mix de bloem met het bakpoeder, zout en de speculaaskruiden en zet dit apart.
- Mix in een middelgrote kom de boter met de suiker en de sinaasappelrasp tot dit zacht en romig is. Voeg één voor één de eieren toe. Mix tot het ei is opgenomen voor je het volgende ei toevoegt. Voeg het vanille extract toe en mix tot dit is opgenomen.
- Voeg de helft van de droge ingrediënten toe en mix dit op een lage stand tot dit is opgenomen. Voeg vervolgens de tweede helft van de ingrediënten toe en meng tot een glad geheel. Mix de melk door het beslag heen.
- Meng een beetje bloem door de kruidnoten. Dit zorgt ervoor dat de vulling niet allemaal naar beneden zakt. Voeg de kruidnoten toe aan het beslag en spatel deze er voorzichtig doorheen. Giet het beslag in de ingevette vorm.
- Bak de cake in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar op 175°C. Laat de cake 10-15 minuten afkoelen in het bakblik en stort deze vervolgens op een rooster om verder af te koelen.
- Maak de frosting. Klop hiervoor de slagroom lobbig. Smelt de witte chocolade en voeg dit met de Speculoos en de speculaaskruiden aan de slagroom toe. Klop tot een glad en luchtig geheel.
- Verdeel als de cake volledig is afgekoeld de frosting over de bovenkant van de cake. Strooi hier de kruidnoten, Schuddebuikjes en het chocoladeschaafsel over.
- Eet smakelijk!